Dilekçeyi kimler yazabilir?
(a) Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancılar, kendilerine veya kamuya ait istek ve şikâyetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve ilgili idari makamlara yazılı olarak (karşılıklılık ilkesi gözetilerek ve başvurular Türkçe olarak yapılmak kaydıyla) başvurma hakkına sahiptirler.
Dilekçeyi kimler yazar?
Dilekçenin Arzuhalciler tarafından yazıldığı biliniyor. Arzuhalci yasal prosedüre göre dilekçe yazdı mı? Dava, davaya cevap, iş mahkemesi, idare mahkemesi, boşanma, nafaka, velayet, şikayet gibi birçok dilekçe türü yasal prosedüre göre yazılır ve WhatsApp üzerinden PDF formatında gönderilir.
Dilekçe kimlere yazılır?
✓ Talep yalnızca yetkililere yöneliktir. Dilekçeler bireylere yönelik değildir. Sayfa 2 ✓ Üst makam, alt makamdan bir şey talep ettiğinde, kendisi talep eder ve alt makam, üst makamdan bir şey talep ettiğinde, kendisi talep eder.
Şahıslara dilekçe yazılır mı?
Yazılı talep öncelikle ilgili kurumun tüzel kişiliğine yapılmalıdır. Başvuru yalnızca yetkiliye yapılmalıdır. Dilekçeler bireylere yapılamaz.
Dilekçe kaç kişi imzalar?
Dilekçe genel olarak altı temel unsurdan oluşur. 3- Konu metni. 4- İmza. 5- Dilekçeyi yazan kişinin adı.
Dilekçe hakkı kime aittir?
Dilekçe ve bilgi edinme hakkı, her Türk vatandaşına ve karşılıklılık esasına göre Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm yabancılara tanınan anayasal bir haktır.
Dilekçe yazan kişiye ne denir?
Dilekçe sahibi, ücret karşılığında mektup, dilekçe vb. yazan kişidir.
Avukatlar dilekçe yazar mı?
Avukatlar dilekçeleri daha spesifik ve yürürlükteki mevzuata uygun şekilde hazırlarlar.
Kimler arzuhalcilik yapabilir?
Dilekçe yazarı olmak için en azından lise diplomasına sahip olmanız gerekir. Alanında uzman üniversite mezunlarına öncelik verilir.
Avukatsız dilekçe yazılır mı?
Bir avukat tutmadan önce, dilekçeyle ilgili olarak göz önünde bulundurmanız gereken birçok ayrıntı vardır. Avukat olmadan yazılan dilekçeler mahkeme sürecinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, hukuki yardım almadan dilekçe yazmadan önce dikkatlice düşünmelisiniz.
Dilekçe şartları nelerdir?
Dilekçeler düz, beyaz, çizgisiz kağıda yazılır. Dilekçe yazılırken mavi kalem kullanılmalı; kurşun kalem kullanılmamalıdır. Dilekçelerde yazım kılavuzunda yer alanlar dışında kısaltmaların kullanılması gerektiğinde, kısaltmanın uzun telaffuzu kısaltmanın göründüğü ilk paragrafta parantez içinde yazılmalıdır.
PTT ile dilekçe gönderilir mi?
Elbette, hem talepler hem de savunma şikayetleri PTT kanalıyla mahkemelere gönderilebilir. Ancak, posta gecikmeleri veya kayıpları için tazminat talebinde bulunamazsınız.
Dilekçe cevabı kaç günde verilir?
MADDE 7. Yetkili makamlara kendileri veya kamuoyu ile ilgili başvuru ve şikâyetlerini iletenlere, başvurularının sonucu veya devam eden işlemlerin durumu hakkında gerekçeli cevap en geç otuz gün içinde verilir.
İsimsiz dilekçe işleme konur mu?
3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun hükümleri gereğince, muhbirin kimliği, adresi ve imzası bulunmayan dilekçeler işleme konulmayacaktır.
e-Devlet üzerinden dilekçe yazılır mı?
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte kamu kurumları da bundan nasibini almış ve ülkemizde kullanılan e-devlet kapısı üzerinden kamu kurumlarının pek çok işlemi artık online olarak yapılabilmekte, bazı kurumlar dilekçe verme veya bir şekilde işlem yapma imkânına kavuşmaktadır.
18 yaşından küçükler dilekçe verebilir mi?
“Medeni Kanun’a göre, 18 yaşından küçüklerin her türlü işlem, talep veya dilekçesi ebeveynlerinin rızasını gerektirir, ancak Ombudsmanlık Ofisi bunun bir istisnasıdır. Her yaştan çocuk bize başvurabilir.”26 Temmuz 2019
Dilekçe şartları nelerdir?
Dilekçeler düz, beyaz, çizgisiz kağıda yazılır. Dilekçe yazılırken mavi kalem kullanılmalı; kurşun kalem kullanılmamalıdır. Dilekçelerde yazım kılavuzunda yer alanlar dışında kısaltmaların kullanılması gerektiğinde, kısaltmanın uzun telaffuzu kısaltmanın göründüğü ilk paragrafta parantez içinde yazılmalıdır.
Dilekçeyi işleme koymayan müdür?
Suçun unsuru, başvurunun işleme alınmaması, reddedilmesi veya kabul edilmemesidir. Bir suçun oluşması için, kişinin bir hakkı kullanmak üzere yetkili bir makama başvuruda bulunması gerekir. Başka bir deyişle, başvuru bir hakkı kullanmak üzere sunulmamışsa veya bunu yapmaya yetkili olmayan bir makama sunulmuşsa, suç işlenmemiştir.
Dilekçe hakkı herkes bu hak ve özgürlükleri kullanabilir mi?
Yukarıda açıklamaya çalıştığımız gibi, bir kamu kuruluşuna dilekçe vermek, kamunun lütfu değil, Anayasamızın verdiği bir haktır. Ve bu hakkın kullanılması engellenemez.