Apartman kararlarında oy birliği mi oy çokluğu mu?
Kat malikleri kurulu, KMK md. 30/f. 1. cümleye göre, kararlarını genellikle oy çokluğuyla alır. Hükmün metni şöyledir: “Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin yarıdan fazlasıyla, taşınmaz malların sayısına ve payına göre toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
Apartmanda oybirliği nedir?
Ana gayrimenkulde konut olarak ayrılan bağımsız bölümde toplantı salonu, eğlence salonu, dükkân, galeri, spor salonu, kulüp vb. gibi çeşitli amaçlarla kullanılacak mekânların açılması için kat maliklerinin rızası ve oybirliği gerekir.
Oy birliği ne anlama gelir?
Oybirliği, tüm insanların belirli bir durum üzerinde anlaşmasıdır. Oybirliği, dahil olan herkesin aynı fikir veya seçenek üzerinde anlaşması anlamına gelir.
Bina mantolamada oy birliği şart mıdır?
“Yargıtay’ın tutarlı içtihatlarında, dava süreci ‘yararlı değişiklik’ çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle oybirliği değil, çoğunluk kararı yeterlidir.”
Apartman kararları kaç kişi ile alınır?
“Sayı ve mal payında çoğunluk, bir binadaki tüm daire ve dükkânların toplam sayısının yarıdan fazlası demektir.” Yani toplantıya katılanların yarıdan fazlası ile başlanır ve kararlar çoğunlukla alınır.” Örneğin 20 dairesi bulunan bir apartmanda toplantıda en az 11 kat malikinin bulunması zorunludur.
Kentsel dönüşüm oy birliği mi oy çokluğu mu?
Öte yandan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde konuya farklı bir düzenleme getirilerek kentsel dönüşüm için üçte iki çoğunluk kararının yeterli olduğu kabul edilmiştir.
1 kat maliki en fazla kaç oy kullanabilir?
Ana gayrimenkulde birden fazla bağımsız bölümü bulunan kat maliklerinin her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkı vardır; ancak bağımsız bölüm sayısı ne olursa olsun, oy sayısı tüm oyların üçte birini geçemez ve oyların hesaplanmasında kesirler dikkate alınmaz.
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.
Apartman önü kime aittir?
Apartman binalarındaki veya arsalardaki dükkanların cepheleri belediyenin kamu malı veya apartman sakinlerinin ortak alanı olabilir. Kamusal maliyetler herkese açıktır. Ortak alan olarak belirlendiğinde, bu alan tüm apartman sahiplerine aittir ve tüm sakinler tarafından kullanılabilir.
Apartman yönetimi hangi kararları alabilir?
Yapının tapuya tescili veya mülkiyetinin bölünmesi, bölünen kısmın başkasına devredilmesi veya yapının dış duvarlarının, çatısının veya dam örtüsünün reklam amaçlı kiraya verilmesi gibi önemli idari hususlar, kat maliklerinin tamamının oybirliği ile alması gereken kararlardır.
Apartmanda oylama nasıl yapılır?
Konut yönetimi ve kiracılar: Kiracıların genel kurulda oy hakkı yoktur. Ancak, mülk sahibinden vekalet alarak oy kullanabilirler. Yönetim kurulu, genel kurulda alınan kararları tüm mülk sahiplerine ve kiracılara bildirmelidir.
Yönetim planı kaç oyla kabul edilir?
Yönetim planının tamamını veya bazı noktalarını her zaman değiştirmek mümkündür. Ancak bu yönetim planında yapılacak değişiklik, kat maliklerinin 4/5’inin onayını gerektirir. Yönetim planı ve bu planda yapılan değişiklikler, tüm kat maliklerini, bunların tam ve kısmi haleflerini, yöneticileri ve denetçileri bağlayıcıdır.
Apartman oy çokluğu nedir?
Çoğunluk oyu, apartman sahiplerinin yüzde 50’sinden fazlasının aynı yönde karar vermesi anlamına gelir. Bu yöntem apartman yaşamında uyum ve düzen sağlar. Apartman binaları için çok önemli bir konudur. Çoğunluk oyu ile alınan kararlar genellikle genel giderler veya kamusal alanların kullanımı söz konusu olduğunda geçerlidir.
Bina mantolama masrafı kime aittir?
Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre Yönetim Kurulu kararı ile tüm kat malikleri, ortak alanların dış duvar, çatı, depo ve sığınak gibi yalıtım giderlerine katılmakla yükümlüdürler.
Bina güçlendirme kararı nasıl alınır?
Güçlendirmek için; Riskli yapının kesinleştirilmesi gerekir. Apartman sahipleri toplantıya çağrılıp 4/5 oy ile karar alınmalıdır. Güçlendirmenin teknik raporla mümkün olduğu açıkça ortaya konulmalıdır. Belediyeye başvuruda bulunulmalıdır.
Oy çokluğu ile karar nedir?
Çoğunluk oyu, apartman sahiplerinin yüzde 50’sinden fazlasının aynı yönde karar vermesi anlamına gelir. Bu yöntem apartman yaşamında uyum ve düzen sağlar. Apartman binaları için çok önemli bir konudur. Çoğunluk oyu ile alınan kararlar genellikle genel giderler veya kamusal alanların kullanımı söz konusu olduğunda geçerlidir.
Apartmana kapıcı alma kararı nasıl verilir?
Kapıcı, kat mülkiyeti derneği veya yönetim kurulu tarafından verilen yetkiye göre yönetim kurulu tarafından veya yönetici tarafından verilen yetkiye göre yönetici tarafından işe alınır. 8’den az bağımsız bölümü olan binalarda, kat mülkiyeti sahipleri bunlardan birini yetkilendirerek bir kapıcı işe alabilirler.
Apartman yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
Daire ve ortak alanlarda tadilat, yıkım, onarım veya yeni inşaat yapılması halinde, kat malikleri bir araya gelerek 4/5 çoğunlukla ilgili kararı almak zorundadır. Karar alınmadan ortak alana müdahale edilemez.
Kat mülkiyeti kanunu bir kişi kaç oy kullanabilir?
Ana gayrimenkulde birden fazla bağımsız bölümü bulunan kat malikleri her bağımsız bölüm için ayrı oy hakkına sahiptir; ancak bağımsız bölüm sayısı ne olursa olsun, oy sayısı tüm oyların üçte birini geçemez; oy sayısının hesaplanmasında kesirler dikkate alınmaz.