Kiraz ağacı Türkiye’de nerede yetişir?
Ülkemizde kiraz üretimi ağırlıklı olarak Kemalpaşa (İzmir), Manisa, Akşehir (Konya), Sultandağı (Afyon), Uluborlu (Isparta), Honaz (Denizli) ve son zamanlarda Hadim ve Taşkent (Konya) illerinde de yapılmaktadır.
Kiraz ağacı nerede yaşar?
Kirazın anavatanı Hazar Denizi ile Karadeniz arasındaki bölgedir. Bu bakımdan ülkemiz kirazın menşe merkezlerinden biridir. Türkiye, dünyanın her yerinde geniş bir dağılım alanına sahip olan kiraz yetiştiriciliğinde liderdir. Ilıman iklim meyveleri arasında kiraz en erken olgunlaşan meyvelerden biridir.
Kiraz hangi bölgelerde yetişir?
Türkiye’de kiraz üretiminin en fazla olduğu iller arasında İzmir, Manisa, Konya, Afyon, Isparta ve Denizli yer almaktadır. İzmir’in Kemalpaşa ilçesi, Konya’nın Akşehir ilçesi ve Afyon’un Sultandağı bölgeleri kiraz yetiştiriciliğinde önde gelen bölgeler olarak kabul edilmektedir. Kiraz yetiştiriciliğinde bir diğer önemli nokta ise fide seçimidir.
Türkiye’nin en iyi kirazı nerede?
Klimanın etkisi altında deniz ve dağ havasında yetiştirilen kirazlar, aroma, renk ve koku bakımından diğer kirazlara benzemiyor. Dünyaca ünlü Afyonkarahisar Sultandağı kirazlarına iki yıllık çalışmalar sonucunda Tadiki markası verildi. Yıllık üretilen 40 bin ton kirazın yüzde 60’ı ihraç ediliyor.
En meşhur kiraz nerenin?
İHRACATIN GÖZDESİ ISPARTA KİRAZI Üretilen kirazların büyük kısmı ihraç edilmektedir. Kiraz yetiştiriciliği Isparta genelinde özellikle Isparta Merkez, Uluborlu, Senurkent, Keçiborlu ve Atabey ilçelerinde yapılmaktadır.
Türkiye’de ilk kiraz nerede yetişir?
Türkiye’nin ilk kiraz yetiştiricisi bölgelerinden biri olan Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde sezonun ilk kirazı hasadı yapıldı. Kuzey Yarımküre’nin en erken kiraz yetiştiriciliği bölgesi olan Manisa’nın Sancaklıbozköy-Aşağıçobanisa ilçesindeki kiraz üreticileri, ‘Cristobalina’ çeşidinin erkenci kirazlarını toplamaya başladı.
Kirazın ana vatanı neresi?
“Kirazın yurdu” Giresun’dur. Bu nedenle bazı tarihçiler, isminin kiraz anlamına gelen Yunanca Kerasus veya Keresea kelimelerinden türediğini belirtmektedir.
Kiraz ağacı kaç yıl sonra meyve verir?
Kiraz ağacının meyve verme dönemi ağacın anaçlarına göre değişir. Cüce veya yarı-cüce anaçlar 1-2 yıl içinde meyve verir, ancak ağacın gelişmesi için meyvelerin toplanması gerekir. Klasik anaçlarda 5-7 yıl sonra olgunlaşırlar. Tam verimliliğine 10-12 yaşında ulaşırlar.
Kiraz ağacı çok su ister mi?
Sulama gerekli değildir. Yağışın 600 mm’nin altında olduğu bölgelerde 2-3 sulama yeterlidir. Kirazları sulamanın en iyi yolu damla sulama ve mini sprinkler sistemleridir. Kurak yıllarda, çiçeklenme döneminde toprağı yeterince nemli tutmak önemlidir.
Kiraz en çok hangi ilde?
Kiraz üretimi; 2020 yılında 724 bin ton olan kiraz üretiminde, İzmir 108 bin ton kiraz üretimiyle ilk sırada, Konya 64 bin tonla ikinci, Bursa 55 bin tonla üçüncü sırada yer alıyor. 2020 yılında kiraz üretimi son beş yılda %21,06 arttı.
Kiraz hangi havayı sever?
İKLİM İHTİYAÇLARI: Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme mevsimi, kışın belirli bir uyku hali ve yağmursuz bir çiçeklenme ve hasat dönemi ister. Kirazlar yüksek soğuklama gereksinimleri olan bir meyve çeşididir. 1000 saatten fazla soğuklama gerektirir. Bu gereksinim karşılanmazsa düzensiz çiçeklenme ve çiçek açma meydana gelir.
Kiraz hangi toprağı sever?
İyi drene edilmiş ve organik madde bakımından zengin toprakları tercih eder. Don deliklerinden zarar görür. Yüksek rakımlarda ve güney bölgelerinde çiçekler erken donlardan zarar görür. Kış sıcaklıklarının -20 C’nin üzerinde olduğu bölgelerde, dallarda ve köklerde don hasarı meydana gelebilir.
Napolyon kiraz nerede yetişir?
Çiçek açtığı dönemde bile dış pazarlarda talep gören Türk kirazları, Güney Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Konya’da yetişen ve başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Napolyon kirazları, tadı, büyüklüğü ve uzun raf ömrü nedeniyle çiçek açtığı dönemde bile alıcı buluyor.
Kiraz hangi ülkeye ait?
Kirazın anavatanının Kuzey Anadolu veya Güney Kafkasya olduğu tahmin edilmektedir. Kiraz yetiştiriciliği önce Anadolu’dan Avrupa’ya, sonra da tüm dünyaya yayılmıştır.
Kiraz neye iyi gelir?
Kirazın faydaları nelerdir? Kalp sağlığını korur. Beyin sağlığını destekler… •14 Mayıs 2024
Kiraz en çok hangi ilde?
Kiraz üretimi; 2020 yılında 724 bin ton olan kiraz üretiminde, İzmir 108 bin ton kiraz üretimiyle ilk sırada, Konya 64 bin tonla ikinci, Bursa 55 bin tonla üçüncü sırada yer alıyor. 2020 yılında kiraz üretimi son beş yılda %21,06 arttı.
Kirazın yetiştirme koşulları nelerdir?
Kiraz, yüksek soğutma ihtiyacı olan bir meyve türüdür.
1 kiraz ağacı kaç kilo meyve verir?
Ülkemiz şartlarında ağaç başına verim 25-30 kg’dır. Dünya sıralamasında en üst sıralardayız. İlk yıllarda ara ürün olarak fiğ ve benzeri bitkiler yetiştirilebilir.
Kirazın anavatanı neresi?
“Kirazın yurdu” Giresun’dur. Bu nedenle bazı tarihçiler, isminin kiraz anlamına gelen Yunanca Kerasus veya Keresea kelimelerinden türediğini belirtmektedir.