Milletvekilleri neden dokunulmaz?
Yasal dokunulmazlık, parlamento üyelerine karşı gözaltına alma veya tutuklama gibi belirli cezai işlemlerin, suç işledikleri gerekçesiyle parlamentonun onayı olmadan başlatılamaması anlamına gelir. Amaç, parlamenterlerin keyfi kovuşturma ve cezaya tabi tutulmasını önlemektir.
Milletvekilini kim yargılar?
Yargıtay’daki Davalar | Anayasa Mahkemesi.
Kimler yasama dokunulmazlığına sahip?
Paylaş: Anayasa’nın “Yasama Dokunulmazlığı” başlıklı 83/2. maddesinde, “Seçim öncesi veya sonrasında bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü yer alıyor.
Selahattin Demirtaş’ın dokunulmazlığını kim kaldırdı?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Mayıs 2016’da HDP’li çok sayıda siyasetçinin, aralarında HDP genel başkanlarının da bulunduğu kişilerin dokunulmazlıklarını kaldırdı.
Milletvekilinin koruması olur mu?
Her ne kadar siyasal faaliyetlerin her ülkenin kendine özgü koşulları çerçevesinde kanunla sınırlandırılabileceği söylenebilse de, milletvekillerinin yasama faaliyetlerinde anayasal korumadan yararlandıkları açıktır.
Milletvekili dokunulmazlığı kalktı mı?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Diyarbakır Milletvekili Semra GÜZEL’in yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 1316 ve 1317 sayılı kararlarının Anayasa, kanun ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’ne aykırı olmadığına ve iptaline OYBİRLİĞİYLE karar verilmiştir. Talepler REDDEDİLDİ…
Milletvekiline dava açılabilir mi?
Dokunulmazlıklar nedeniyle milletvekili hakkında dava açılamaz, cezalandırılamaz veya hakkında açılan dava milletvekilliğinin sonuna kadar ertelenir.
Yargıtay mı Üstün Anayasa mı?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Milletvekilliğini kim düşürür?
Devirme kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilir. Anayasa Mahkemesi tarafından böyle bir karar verilemez. Ancak bir siyasi parti kapatıldığında, bu duruma söz ve eylemleriyle sebep olan milletvekilinin üyeliği, Anayasa Mahkemesi’nin partinin kapatılması kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bildirmesiyle kendiliğinden sona erer.
Bakanın dokunulmazlığı var mı?
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlar için yasama dokunulmazlığı hükümlerinden yararlanırlar. Bakanlıkların kurulması ve feshedilmesi, görev ve yetkileri, teşkilat yapıları ve merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.
Savcıların dokunulmazlığı var mı?
Hukukumuza göre, hâkimler dokunulmazlık veya yargı muafiyetine sahip değildir.10 Hâkim, uygulanabilir hukuk normlarını, kişisel inanç, kanaat ve önyargılardan uzak, yasama, yürütme ve çevre erklerinin baskılarına karşı, vicdanlı, tarafsız bir şekilde uygulamakla yükümlüdür.
Milletvekili gözaltına alınabilir mi?
Seçim, milletvekili, tutuklama, anayasa, suç isnadı. Anayasanın 83. maddesine göre, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği iddiasıyla hakkında dava açılan milletvekili, Meclis karar vermedikçe tutuklanamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz veya yargılanamaz.
Milletvekili dokunulmazlığı ne zaman başladı?
Günümüzde yasama dokunulmazlığı birçok devletin anayasasında yer almaktadır. Türkiye tarihinde ilk kez 1876 Anayasası ile düzenlenen yasama dokunulmazlığı, 1924, 1961 ve 1982 Anayasaları’nda (1921 Anayasası hariç) düzenlenmiştir.
Selahattin Demirtaş neden hapse giriyor?
93 kez PKK propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanan Demirtaş hakkında, 2013 yılında İstanbul’da düzenlenen Nevruz kutlamasında yaptığı konuşmada PKK’yi ve örgütün kurucusu Abdullah Öcalan’ı övdüğü gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” suçundan beş yıl hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. 7 Eylül 2018’de Selahattin Demirtaş’a şunları söyledi: “…
Selahattin Demirtaş yerine kim geçti?
Eşbaşkanlar#İsimGöreve Başlangıcı3Figen Yüksekdağ – Selahattin Demirtaş22. Haziran 20144Serpil Kemalbay – Selahattin Demirtaş20. Mayıs 20175Pervin Buldan – Sezai Temelli11. Şubat 20186Pervin Buldan – Mithat Sancar23. Şubat 20203 daha fazla satır
Milletvekilliği hangi hallerde düşer?
Söz konusu değişiklikle, milletvekilliğinin düşmesine yol açan nedenler listesinden, ‘bir milletvekilinin partisinden ayrılıp başka bir partiye geçmesi veya seçilmiş hükümetler hariç olmak üzere Bakanlar Kurulunda görev alması’ hali çıkarılmıştır.
Meclis üyelerinin dokunulmazlığı var mı?
Bu nedenle milletvekillerine işledikleri suçlardan dolayı dokunulmazlık tanınmamıştır.
Milletvekili suç işlerse ne yapılır?
Anayasanın 83. maddesine göre; seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 100. ve devamındaki maddelerinde öngörülen tutuklama koruma tedbirleri dışında tutuklanamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.
Milletvekilleri ne yapamaz?
MADDE 3. – Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri; 2 nci maddede belirtilen kurum ve kuruluşlarda ücret karşılığında ekonomik aracılık, komisyonculuk ve danışmanlık yapamazlar; Devletin kişiliğine karşı suçlar, zimmet, irtikap, gasp, kaçakçılık ve döviz suçları gibi Devletin mali çıkarlarına ilişkin davalar…
Tavsiyeli Bağlantılar: Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır